Hjælp til familier med misbrug

Der findes en misbruger i stort set alle danske familier. Der findes desværre flere tusinde danskere med et misbrug eller en afhængighed af enten alkohol og eller andre stoffer. Et misbrug kan ramme stort set alle og størstedelen af de misbrugere der findes i Danmark er ”helt almindelig” mennesker med arbejde, familie og fritidsliv. Derfor ser man også mere og mere at valget falder på ambulant behandling i stedet for døgnbehandling.

”Eftersom der generelt ikke er forskel på effekten af døgn-, dag- og ambulant behandling, er fokus i stigende grad rettet på at identificere hvilke alkoholmisbrugere, der får større udbytte af behandling i døgnregi og hvilke, der får lige så godt eller bedre udbytte af at blive behandlet i det langt billigere ambulante regi.”

Uddrag af: “Alkoholbehandling – En medicinsk teknologivurdering” 

Sundhedsstyrelsen

 

For langt de fleste ca. 90% af dem som har et behandlingsbehov vil en ambulant behandling give den samme og ofte faktisk en mere effektiv behandling og en bedre behandlingsprognose. Det er nemlig en stor fordel at man kan blive i sine vante omgivelser, fortsat gå på arbejde og være sammen med familien, samtidig med at man er i behandling.

Der er dog vigtigt at vide at der er stor forskel på de forskellige ambulante tilbud der findes og derfor også stor forskel på hvor effektiv og gennemtestet de forskellige behandlinger er. Det anbefales at man vælger en så intensiv behandling som mulig da det giver de bedste muligheder og den bedste behandlingsprognose. Det kan du læse meget mere om her.

Det går ud over hele familien

Det sker meget ofte at børn og unge som er vokset op i en familie med misbrug selv for et misbrug senere i livet

 

Her er lidt fakta om unge og deres drikkeri

 

  • 000 børn fra 0-18 år vokser op i familier med alkoholproblemer (TUBA mener at dette tal er meget højere)
  • 300 unge fra 15-19, blev i 2013 indlagt på sygehus med akut alkoholberuselse eller alkoholforgiftning
  • Drikkepres, 54% af 15-25-årige har oplevet at nogle venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, selvom de har sagt “nej tak”
  • 2 ud af 3 har oplevet, at en ven drak sig så fuld, at det gjorde festen dårligere
  • Rusdrikkeri, 77% af de adspurgte gymnasieelever har drukket over fem genstande ved samme lejlighed, inden for de seneste 30 dage

 

Ofte sker der også det, at den pårørende bliver medafhængig ved at udvikle med-afhængighed. Det at være medafhængig ses også som et misbrug. Man er i en mental tilstand, hvor man tilsidesætter sine egne personlige behov, for at opfylde andres. Man lever meget på misbrugerens betingelser og det kan få store konsekvenser for hele familien og den pårørende selv.

 

Derfor er det meget normalt at der er behov for hjælp til hele familien og ikke kun den der misbruger.

 

Så det gælder om at finde en intensiv behandling, der kan hjælpe alle i familien, alt efter hvilke behov der er. Det vil altid være en fordel for hele familien. Det gælder om at få vendt den negative kurve og få professionel hjælp så hurtigt som muligt.