Sneakers – sportsskoen, der blev et mainstream modeikon

Det er overordentligt svært at komme uden om sneakers, når det drejer sig om moderne skomode. Kigger man blot i gadebilledet vil man nok finde ud af, at langt de fleste mennesker ejer og bruger et par sneakers til hverdag.

Brugsmulighederne for et par sneakers er imidlertid uendelige, hvilket historien om sneakers da også vidner om. Hvad der startede som en sko udviklet til eliteidrætsudøvere er nemlig gået hen og er blevet først og fremmest mainstream, men også et modeikon og en helt acceptabel fodbeklædning til fest og finere arrangementer. Og for den sags skyld også til begravelser.

Faktisk skal vi helt tilbage til den nittende århundrede, for at finde ophavet til den moderne sneaker. Som nævnt blev den udviklet med henblik på at give datidens eliteidrætsudøvere så gode betingelser for at få succes som muligt. Det blev blandt andet gjort ved, at man fandt ud af hvordan man kunne vulkanisere gummi, så det kunne formes og sammensættes med andre materiale. Noget, de fleste af os nok tager for givet og som en selvfølge, når vi står med et par sneakers i hånden den dag i dag.

Siden blev der oprettet mange virksomheder, som vi i dag kender som globale brands, der laver sneakers i alskens afskygninger. Adidas, Nike, Converse og Reebok er bare et udpluk af de brands, der op gennem det tyvende århundrede så dagens lys og satte alle sejl ind på at udvikle de næste store sportssko, også kendt som sneakers.

Siden blev sneakers altså også et hit i andre kredse end blot på løbebanen eller i basketball-hallen. Eksempelvis gik skotypen sin sejrsgang i hiphop-miljøet, inden den altså blev mainstream.

Et godt eksempel på en sneakers, der oprindeligt blev lavet til sportsfolk, er Nikes Air Force 1, der blev designet og produceret første gang i 1982. Denne sko blev lavet specifikt til de amerikanske basketball-stjerne, der med den tykke sål fik lidt ekstra højde, og – måske vigtigst af alt – en god komfort, der tilgodeså deres ellers belastede knogler og led.

Den dag i dag er Air Force 1 fra Nike blevet et stilikon, som ægte samlere bare må eje. Air Force 1 bliver da også lavet i efterhånden alle tænkelige design, så man tør næsten vove den påstand, at der skulle være et design, til så godt som enhver smag.

Sneakers er nu stadig en vigtig del af garderoben hos den moderne idrætsudøver. Som man på udvalget af de mest gængse løbesko, kan det endda være svært at skelne dem fra de hverdags-sneakers der er til salg på hylden ved siden af. Som allerede beskrevet er det selvfølgelig ingen tilfældighed, men det er altså vigtigt at understrege, at sneakers fortsat er en værdsat sportssko.