Seks fordele ved træning med håndvægte

Håndvægten har længe ikke fået nok anerkendelse i modsætning til andre redskaber som for eksempel vægtstangen. Håndvægtstræning har dog mange fordele i forhold til vægtstangstræning. Man kan opnå seriøs styrke og masse gennem håndvægtstræning. Vi vil endda sige, at for at maksimere styrke og hypertrofi skal håndvægtstræning spille mindst en delvis rolle i dit træningsprogram. Lad os tage et kig på seks fordele, træning med håndvægte har, frem for den regerende favorit, vægtstangen.

 

Øget stabilisering og muskelaktivering

 

Undersøgelser har slået fast, at stimulering af biceps var markant højere med håndvægte, frem for vægtstænger. Hvorfor? Håndvægte kræver større stabilisering, og det er bevist, at større stabilisering kræver aktivering af flere muskelfibre.

 

Identificerer og eliminerer styrke ubalance

 

Håndvægte tvinger lemmerne til at arbejde ensidigt. Hvis den ene side er væsentligt svagere end den anden, er der ingen måde at skjule det på. Overkompensation er umuligt med håndvægte, hvilket gør dem effektive i kampen mod ubalance.

 

Flere muligheder for at intensivere dine workouts

 

Hvilepauser, mekaniske fordele, drop-sets og mere endnu er lettere at sætte op og en reel realitet for solo-træneren med håndvægte. Dette går også den anden vej med rack-and-run-teknikken, hvor vægten gradvist øges efterhånden som man afslutter det foregående sæt. Effektive høj-intensitetsteknikker er mere eller mindre undgået ved solo vægtstangstræning, men ikke med håndvægte.

 

Større bevægelighed

 

En af de mest effektive måder at maksimere sin styrke- eller massetræning på, er ved at at øge bevægeligheden. Man kan kun opnå en bestemt bevægelighed ved at udføre øvelser som rows eller bænkpres, medmindre man bruger håndvægte! Håndvægte tilføjer en helt ny dimension til disse øvelser ved at muliggøre en større bevægelighed, og dermed et bedre udgangspunkt

 

Mere bevægelsesfrihed

 

Når man bænkpresser med en vægtstang, er armene og skuldrene i en låst position, og bevægelsen sker derefter gennem en tilpasset bevægelighed. I kontrast til dette, tillader håndvægte at ændre sit bevægelsesmønster og lade skuldrene bevæge sig frit. Vægtstænger har en fastlåst bevægelsesfrihed, som medfører at du ikke vil kunne justere i løbet af dine set, hvis du skulle opleve problemer, eller ikke rammer de ønskede områder.

 

Håndvægtstræning tillader dig at rotere dine skuldre og hæve eller sænke vægtene i løbet af dit sæt, for bedre at kunne ramme specifikke muskler, og presse smertefrit.

 

Mere opmærksomhed omkring minimering af skader

 

En stor procentdel af de ulykker som sker i fitnesscentre, er i nærheden af vægtstængerne. Dette sker mest på baggrund af dårlig opmærksomhed eller mangel på fokus. Vægte laver ikke skaderne, det gør menneskerne. På den lange bane resulterer en større grad af frihed til bevægelse under øvelserne en minimering af skader. Ud over det, kan man ved at eliminere ubalancer, også være med til at den samlede risiko for skader øges betragetligt.

 

Er du blevet nysgerrig på håndvægte, og ønsker at vide mere? Crossfitness.dk tilbyder en bred vifte af produkter inden for håndvægtskategorien, og sidder klar på chatten til at besvare de spørgsmål du måtte have.