Ømme muskler – DOMS.

Efter en omgang fysisk hård træning, hvad enten det er på cyklen, en løbetur eller en hård omgang styrketræning i dit lokale fitnesscenter, kan man opleve at have en del muskel ømhed i dagene efter.

På engelsk ville man betegne denne ømhed som DOMS, som står for delayed onset muscle soreness.

Dette forekommer især hvis der er langt imellem ens træningspas, da musklerne har svært ved at vænne sig til den hårde belastning. Jo mere kontinuerlig man er med sin træning, jo mere volumen skal man udsætte sin muskler for, før man vil opleve at musklerne bliver ømme

Det er ikke farligt at have ømme muskler. Men gør måske at man ikke kan træne lige så ofte, som man gerne vil, da de ømme muskler sætter en begrænsning for bevægelsesevnen.

Det anbefales derfor at hvis der er længe imellem træningspas i fitness, på cyklen eller andre former for fysisk hård træning, at man ikke går lige så hårdt til den, som man måske tidligere har været vant til, for at lade musklerne vænne sig til den hårde belastning.

Når man gradvist har vænnet sine muskler til den hårde træning, kan man skrue op for volumen og belastningen, når man træner.

Men man kan faktisk godt afhjælpe muskel ømhed på forskellige måder.

Kom ømme muskler til livs

Der findes faktisk nogle effektive måder hvorpå man kan komme de ømme muskler til livs og forebygge begrebet DOMS.

Varmt vand

Varme er generelt med til at øge blodplasmavolumen siger Lance Dalleck, som er trænings- og sportsvideskabsprofessor ved High Altitude performance lab på Universitet i Western Colorado.

Det er med til at give hertet mulighed for effektivt at sende endnu mere blod og dermed mere ilt til dine muskler.

Når man tilføjer mere ilt til musklerne er det med til at restituerer musklerne hurtigere og dermed komme de ømme muskler til livs.

Denne varme kan opnås ved enten at sidde i en sauna eller i et spabad flere gange om ugen.

Vakuum terapi

Der findes flere forskellige former for vakuum terapi og vakuum behandlinger.

Du har måske set af flere svømmere til OL eller andre svømmestævner har nogle meget store røde mærker på deres ryg.

Dette skyldes at de har været igennem en vakuumbehandling med vakuum kopper, som også kaldes for cupping.

Behandlingen fremmer blogtilførslen til dine muskler, på de steder kopperne bliver placeret.

I andre tilfælde har man set at cykelrytter benytter et par store støvler efter en lang og hård cykeltur.

Disse støvler kaldes for Recovery Boots og kommer fra samme princip som cupping, og er med til at øge blodgennemstrømningen til musklerne og derved tilfører musklerne en større mængde ilt, som er med til at afhjælpe ømme muskler i benene.

Man kan også finde klinikker i Danmark hvor man bliver kørt ind i en maskine fra livet og ned, som gør det samme som Recovery Boots.

Det er ikke altid nødvendigt med vakuum terapi, især fordi det kan være en dyr investering.

I mange tilfælde kan dette klares med en omgang massage fra en massageterapeut, en massagepistol eller fra massagedyserne i en udendørs spa.