Hvad er kalorietælling?

Kalorier tæller, men ikke alle behøver at tælle dem!

Kalorietælling er metoden til at registrere kaloriemængden (eller kilojoule) af hver eneste mad og drikke, du indtager hver dag.

Det kan gøres ved hjælp af en maddagbog, en app eller ved blot at registrere oplysningerne på et regneark. Alternativt kan kaloriebaserede måltidsplaner forberedes på forhånd og derefter følges nøjagtigt.

Tæller kalorier?

Der er primært to hovedsynspunkter om dette:

  • Kalorier og kun kalorier betyder noget og skal tælles.
  • Kalorier betyder ikke noget – det er makronæringsstofferne (dvs. kulhydrater, protein, fedt), der betyder alt.

Men i spørgsmålet om energi-indtag og -forbrug betyder kalorier alt. Hvad angår sundhed og ernæring, betyder makronæringsstofferne noget.

Tænk over dette: Hvis du besluttede dig for at gå på en slankekur på 1800 kalorier om dagen – ville du indtage alle dine 1800 kalorier fra ligt-sodavand? Eller leve på en kost med 100% fedt? Sikkert ikke. Så makronæringsstoffer betyder noget til en vis grad.

Så hvad er svaret? Hvis du forsøger at tabe dig, så tæller kalorier, og afhængigt af din individuelle kropssammensætning – forholdet af makronæringsstofer vil også have indflydelse på succesen af dit fedttabsprogram. Dette er grunden til, at en del af befolkningen reagerer godt på diæter få kulhydrater, og andre reagerer godt på fedtfattige diæter.

Få kalorierne rigtigt først – SÅ eksperimenter med næringsstofforhold.

Men jeg hader at tælle kalorier!

Du er ikke alene. Kalorietælling er ikke for alle, da det kan gøre det at spise mad, som før var dejligt, til et pinefuldt tvangsritual. Det fungerer godt for nogle, men ikke for andre.

Du skal dog få en ide om mængden af mad, der giver dig succes med vægttab. At spise til mæthed (dvs. indtil du er mæt) er ikke altid pålideligt.

Det kan være værd at tælle kalorier i en uge eller to – så når du har fundet ud af de portioner mad, der virker for dig, kan du stoppe med at være obsessiv og prøve dig lidt frem. Hvis du har problemer med at anrette dine portioner – så er det måske ikke klogt at prøve sig frem.

Hvordan tæller jeg kalorier?

Hvis du vil gøre det selv, skal du bestemme kaloriemængderne af al den mad, du skal spise eller har spist. Det skal registreres på daglig basis. Du skal også indstille din daglige kaloriemængde for vægttab. Det kan tage tid, og det er ikke for alle.

Du kan også bruge Bodysmart, som hjælper dig med vægttab. Her lærer du at finde dit rette kalorieindtag, og du lærer hvordan du ender i et kalorieunderskud på den bedste måde. Det er vigtigt, at du finder ud af præcist hvor mange kalorier, som du bør indtage på en daglig basis.