Fysioterapi som skadesforebyggelse

Vi kender det alle sammen godt; Den skade man har fået i læggen efter en løbetur kunne sagtens have været undgået, hvis man havde været lidt stærkere eller strækket lidt mere ud. Vi siger til os selv, at næste gang må vi hellere huske at gøre det anderledes, så vi ikke bliver skadet igen. Dog viser statistik, at vi faktisk til trods for skader og skavanker ikke altid er super gode til at forebygge skader på en god og sund måde. Dette til trods for, at det har mange store fordele, at have fokus på forebyggelse frem for reel skadesbehandling, når skaden først er sket. Men hvordan forebygger man på en god måde?

 

Hvad er god forebyggelse?

 

Rigtigt mange tager til en fysioterapeut så snart man har en skade. Dette giver også god mening, da en fysioterapeut er uddannet til at håndtere skader, store som små. Dog kan fysioterapi også bruges til at forebygge skader inden de opstår. Men hvordan kan fysioterapi gøre det?

 

Med til en god forebyggelse hører i høj grad vejledning og rådgivning til lige præcis din situation. Internettet bugner nemlig med gode artikler om alt man generelt bør gøre, men det er dog ikke alt der er lige godt for den situation, du står i. Her kan en fysioterapeut kortlægge din situation, og bruge sin viden til at vurdere, hvad du bør gøre fremover for at undgå skader. I klinikken ses dette typisk som fx. løbere der gerne vil øge mængden af løb uden at blive skadet.

 

Brug hele kroppen til forebyggelse

 

Tit bliver vi meget fikserede af, at være så specifikke vi overhoved kan være i vores forebyggelse. Hvis vi fx gerne vil forebygge knæsmerter, så styrketræner vi ekstra meget de muskler der sidder omkring knæet. Selvom det aldrig er en dårlig idé at blive stærk i et specifikt område, så er integrationen af hele kroppen en meget undervurderet del af forebyggelse.

 

Integration af hele kroppen kan omhandle mange forskellige områder. Det kan være mentalt i den forstand, at fysisk træning i kombination med fokus på dit mentale helbred giver en bedre restitution for din krop. En bedre restitution hænger tæt sammen med forebyggelse af skader. Derudover er generel træning af hele kroppen også en vigtig komponent i stedet for kun at træne et enkelt område af gangen.

 

Få hjælp med et træningsprogram

 

Sammen med en fysioterapeut kan det give mening, at du får lagt et træningsprogram med fokus på forebyggelse for dig. Dette behøver ikke kun være for dig der har en skade i forvejen men passer lige så godt til dig som ikke har haft en skade før. Forebyggelse er nemlig noget du kan gøre når som helst og ikke udelukkende, når du har været skadet. I samme ombæring er det væsentligt, at du får trænet de større muskelgrupper i kroppen – også dem der ikke umiddelbart ser ud til at være i direkte forbindelse med det område, du vil træne. Her kan en fysioterapeut hjælpe dig med at komme rundt om alle de relevante muskelgrupper.