Behandler akupunktur rygsmerter?

Mange mennesker, der har kroniske lændesmerter, har fundet akupunktur til hjælp. Men den videnskabelige dokumentation for at understøtte disse påstande har været blandet, blandt andet fordi det kan være svært at udtænke en god form for falsk akupunktur til sammenligning.

 

Akupunktur mod rygsmerter involverer at indsætte meget tynde nåle i forskellige dybder i strategiske punkter på din krop. Videnskabelige undersøgelser har vist, at falsk akupunktur virker lige så godt som ægte akupunktur mod rygsmerter. Et centralt punkt er dog, at både falsk akupunktur og ægte akupunktur i flere undersøgelser lindrede lænderygsmerter bedre end slet ingen behandling.

 

Dette kan betyde, at falsk akupunktur kan have en effekt, eller det kan betyde, at virkningerne af akupunktur til dels kan skyldes en placeboeffekt.

 

Forskningen i akupunktur vokser, men det er stadig en udfordring at tolke den. Indtil videre synes de fleste undersøgelser at indikere, at for de fleste mennesker resulterer akupunktur i en eller anden gavnlig effekt med en lav risiko for bivirkninger, når den gives af en veluddannet behandler.

 

Du kan også bruge et værktøj såsom akupunkturmåtte, der simulerer virkningerne af en akupunkturterapi og muligvis kan give dig lignende fordele for kun en brøkdel af prisen.

 

Så hvis andre behandlinger ikke har hjulpet på dine lændesmerter, kan det være værd at prøve akupunktur. Men hvis dine rygsmerter ikke begynder at blive bedre inden for 6 til 8 uger, er akupunktur muligvis ikke den rigtige behandling for dig.

 

Hvordan akupunktur hjælper på rygsmerter

Akupunktur er en traditionel terapi baseret på ideen om energi i kroppen.

 

Behandlingen består i at stikke nåle ved forskellige trykpunkter på kroppen og gennem huden. Nåle er ikke beregnet til at forårsage smerte, skade eller ubehag.

 

En professionel akupunktør vil målrette energipunkter (eller “qi” i kinesisk medicin) til behandling. Disse kaldes også meridianer, hvor nogle er til særlig gavn for smertefulde nerver og muskler i ryggen.

 

Nogle akupunkturpunkter for lændesmerter er:

 

 • bagsiden af ​​knæene
 • fodpunkter
 • lændepunkter
 • håndpunkter
 • hoftepunkter
 • Mavepunkter

 

Points for øvre rygsmerter (også kaldet thoraxrygsmerter) er normalt forskellige. Disse findes på hoved, nakke, skuldre og øvre ryg.

 

Ved at stimulere disse punkter stimuleres dele af nervesystemet også til at lindre smerter. Akupunktur kan også give smertelindring fra andre lignende neuromuskulære problemer, som der måske ikke er for mange smertestillende muligheder for.

 

Disse omfatter:

 

 • hovedpine
 • fibromyalgi
 • muskuloskeletale smerter
 • genopretning efter operationen
 • Iskias

 

Akupunktur kan være en succesfuld go-to-terapi for kroniske rygsmerter. Det kan gælde for smerter i enten nedre eller øvre ryg.

 

Forskning viser, at det kan være nyttigt for mange mennesker. Det kunne endda være bedre mod rygsmerter end visse medikamenter.

 

Effekten af akupunktur understøttes af forskning, og en kvalificeret, veluddannet professionel kan give sikker behandling.

 

Alligevel er akupunktur måske ikke for alle. Tal med din læge og akupunktør om, hvorvidt akupunktur er det rigtige for dig.